Turvallisesti metsälle

 

Syksy on metsästäjän parasta vuodenaikaa! Aloitamme kohta täällä Lapissa karhujahdin, vesilintukauden ja hetimiten onkin jo hirvenpyynti. Tämä tarkoittaa sitä, että metsästäjiä ja metsästyskoiria on runsaasti niin liikenteessä kuin metsissä. Jahtiin lähdetään jo aamuhämärissä. Koiran tulee olla ajoneuvossa häkissä tai muuten kytkettynä. Koiran hyvä hajuaisti saa sen reagoimaan hirvien ja porojen hajuihin. Joillakin koirilla reaktio voi olla todella voimakas ja kytkemättömänä se saattaa sännätä tulilasiin haistelemaan hajuja. Tilanne on vaarallinen. Kuljetushäkki on paras turva koiralle.

Jahtimaat voivat olla kaukanakin, jonka johdosta turvallinen liikkumien teillä on tosi tärkeää. Jahtiin lähtiessä on hyvä laittaa Porokello sovellus päälle. Porokello varoittaa hyvissä ajoin tiellä olevista poroista. Tämä lisää huomattavasti liikenneturvallisuutta. Metsästäjä voi myös ennakoida koiransa toiminnan, kun ajoneuvo saapuu ”hajukenttään”.

Yhteistyö avointa ja kohteliasta

Syksy on myös porotöiden aikaa. Poromiesten ja metsästäjien yhteistyö tulee olla avointa ja kohteliasta. Ennen kuin koira lasketaan maastoon, on hyvä tarkastaa porotöiden tilanne. Tämä on mahdollista tarkastaa Porotyöt sivuilta (http://www.porotyot.fi/). Tälle sivulle on merkitty meneillään olevat porotyöt, niiden kesto ja yhteyshenkilö. Kaikki paliskunnan eivät ole vielä mukana järjestelmässä, mutta samalta sivulta löytyy yhteystiedot, josta voit tiedustella sen alueen porotyöt.

Metsällä koiran turvallisuus on myös tärkeä. Riistaeläimet saattavat liikkua pitkiäkin matkoja kerrallaan ja koirat voivat eksyä isännästä. Tämän johdosta koirien pannoissa tulee olla yhteystiedot, johon voidaan soittaa, jos koira tulee esimerkiksi maantielle.

Metsästäjät, poromiehet ja muuta liikkujat; tehdään tulevasta syksystä turvallinen ja arvostetaan toisiamme!

Pekka Kustula

Pekka Kustula 

Luontokuvaaja

Metsästäjä