MATKA POROMIEHEN MATKASSA ALKAA

 

Tervetuloa poromiehen matkaan.  Seuraamme juttusarjassa poromiestemme elämää yöttömän yön kesässä ja pakkasten paukkuessa. Mitä elämä on kun perheeseen kuuluu poroja ja miten se vaikuttaa arkeen. Tämän päivän porotalous on paljon muuta kuin monien mielikuvat kertovat. Tutustu alla kaikkiin upeisiin poromiehiimme ja seuraa heidän matkaa Porokellon sosiaalisen median kanavissa: Facebookissa, Instagramissa sekä Twitterissä.


KUJALANPOROTILAN JUHA JA JENNI

Juha ja Jenni pyörittävät perinteikästä Kujalan porotilaa Kuusamossa täysipäiväisinä poromiehinä ja porotilamatkailuyrittäjinä. Juha aloittaa kesäkuun alussa Oivangin paliskunnan poroisäntänä, kuten oma isänsä aikanaan. Jenni vastaa tilan käsityöpajasta, jossa loihditaan poron sarvista ja nahasta kaikkea koruista taiteeseen sekä käyttöesineisiin. Poronlihat on myyty tilalta jo vuosikymmeniä suoraan asiakkaille. Tila tekee näkyvää yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. 

Kujalan porotila on upea esimerkki siitä, miten porotaloutta voi omilla ideoilla ja taidoilla sekä uskalluksella kehittää ja miten poroa voidaan monipuolisesti hyödyntää. Tilan jokapäiväinen arki avautuu matkailijoille elämyksinä, joita ei muualta saa. Tilalle voi päästä pororengiksi tai lähteä tilallisten mukana keskikesän vasanmerkkuuseen tai loppusyksyn syyserotuksiin. Myös paikalliset porokoirat omistajineen ovat pääsemässä poromiesten arkeen mukaan! Sekä Jenni ja Juha, että tilan poro-ohjelmat seuraavat vahvasti poron vuotta. Muut paliskunnan poroihmiset ovat tukena toiminnalle sekä tilalla, että luonnossa. Yhteistyö on kaiken A ja O, kun porotaloudesta puhutaan.

 Tämän positiivisen ja elämän iloisen pariskunnan elämään saamme kurkistaa Poromiehen matkassa -juttusarjan myötä. Kujalan porotilan nettisivuille ja verkkokauppaan pääset: https://www.kujalanporotila.com/

Juha ja Jenni pyörittävät Kujalan Porotilaa Kuusamossa.
Juha ja Jenni pyörittävät Kujalan Porotilaa Kuusamossa.


SANTA CLAUS REINDEER ARI JA IRJA

Ari Körkkö on Rovaniemeläisiä poromies. Porot astuivat isompana osana elämään maatilan sulkemisen jälkeen. Ari on lupsakka poromies on omimmillaan porotarhalla, eikä yrittäjällä tunnu olevan kiire mihinkään vaikka porojen lisäksi matkailuyritys ottaa oman aikansa.

Santa Claus Reindeer Arin yritys toimii Rovaniemellä Napapiirillä. Kymmenet tuhannet turistit vuosittain saavat ensikosketuksen poroihin Arin ihastuttavien porojen myötä. Yrityksessä on mukana myös Arin lisäksi vaimo Irja ja perheestä kaksi tytärtä. Ari perheineen on loistava esimerkki siitä, miten porotalous elää ja mukautuu aikojen ja olosuhteiden myötä. Porojen lisäksi Arin yrityksestä löytyy ravintolatoimintaa ja ohjelmapalveluita. Tällä hetkellä Napapiirille nousee Joulupukin muorin tupa.

Arin, Irjan ja Joulupukin porojen elämää pääsemme seuraamaan loppu vuoden ajaksi.  Ehkäpä tapaamme matkan varrella myös itse pukin, muorin, Petteriä unohtamatta. Santa Claus Reindeeriin pääset tutustumaan: www.santaclausreindeer.fi


Ari ja Irja luotsaavat Joulupukin poroja Rovaniemen Napapiirillä.
Ari ja Irja luotsaavat Joulupukin poroja Rovaniemen Napapiirillä.


JAURUNin PERHE

Jaurunin perheeseen kuuluu isi Markus, äiti Anne sekä pojat Jon-Antte 3,5v ja Aleksanteri 1,5v. Miespuoliset kuuluvat Pudasjärven paliskuntaan kun äiti Käsivarren paliskuntaan. Perhe asuu Pudasjärvellä rauhallisella paikalla Marikaisjärven rannalla, jossa on hyvä asua porojen kanssa.

Poronhoito tuo perheelle lihan ja leivän pöytään ja se työllistää ympärivuoden erilaisin tehtävin. Välillä poronhoitotyössä ollaan koko perheen voimin, mutta pääsääntöisesti Markus hoitaa. Pojilla on omat poromerkit ja poronsa, jotka ovat heille tärkeitä ja haluavat nähdä ja kuulla omista poroistaan.

Myös vanhemmat ovat pienestä pitäen kasvaneet poronhoitoon ja he iloitsevat, että omat lapset saavat kasvaa samanlaisessa ympäristössä, jossa luonto, eläimet ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä.

Perheestä löytyy yritys, joka kantaa nimeä Tmi Porojauru. Yritys myy ja toimittaa poronlihaa yksityisille ja ravintoloihin, aina etelään saakka. Laatu on Porojourun tärkeä kriteeri ja kun porot voivat hyvin, saadaan tuotettua laadukasta poronlihaa.  Perheen arkea saamme seurata juttusarjassa loppu vuoden ajan.

Porojaurun nettisivut löydät: https://www.facebook.com/porojauru 

Jaurunin perheen pojat Jon-Antte 3,5v ja Aleksanteri 1,5v. ovat kovia poronhoitajia. 
Jaurunin perheen pojat Jon-Antte 3,5v ja Aleksanteri 1,5v. ovat kovia poronhoitajia. 


INKA-MARIA VUOLO

Inka-Maria on nuoresta iästään huolimattaan kuin kotonaan porojen kanssa.
Inka-Maria on nuoresta iästään huolimattaan kuin kotonaan porojen kanssa.

Inka on upea poronaisen alku Ylitornion Raanujärven kylästä. 14- vuotiaan tytön silmiin syttyy palo, kun puhe kääntyy poroihin. Haaveena on jatkaa suvun porotilaa.

Ensi kosketuksen Inka on saanut vasanmerkinnässä muutaman viikon ikäisenä. Onhan lapsuus poroperheessä jotain aivan muuta kuin kaupungissa kasvaessa. Nuoresta iästä huolimatta Inka on kokenut porotöissä ja arjessa porot ovat vahvasti läsnä. Ihanan Inkan elämää porojen kanssa saamme seurata loppu vuoden ajan Poromiehen matkassa juttusarjassa.