Pahin porokolariaika vasta edessä – vähennetään yhdessä!

 

Poroja on taas alkanut enenevissä määrin näkymään tienlaidoilla ja porojen uusi, tumma karvapeite yhdistettynä hämärtyviin iltoihin vaikeuttaa niiden havaitsemista. Porot liikkuvat loppukesästä paljon hakiessaan parhaita sienipaikkoja. Rykimän eli kiima-ajan alettua, syyskuun loppupuolella puolestaan porot liikkuvat hirvaiden kootessa vaatimia isompiin tokkiin eli laumoihin.

Poron menettäminen porokolarissa on poromiehelle aina iso menetys. Suurin osa auton alle jääneistä poroista on siitosporoja, poroja, joilta odotetaan saavan vasoja ja sitä kautta tuloja tulevina vuosina. Vaikka poronomistaja saa aina löydetystä ja tunnistetusta, auton alle jääneestä porosta korvauksen Liikennevakuutuskeskukselta, niin se ei silti kata täysin syntynyttä menetystä. Osa vahingoista jää myös löytymättä, etenkin jos poro on päässyt poistumaan omin jaloin kolaripaikalta. Silloin kun porokolari, kaikesta varovaisuudesta huolimatta sattuu, niin soita Hätäkeskukseen (112) ja merkitse paikka esimerkiksi muovipussilla ja kepillä. Näin paikan päälle tuleva arviomies löytää tapahtumapaikan helposti. Suosittelemme myös 112-sovelluksen käyttöä. Ilmoita vahingosta aina Hätäkeskukseen, vaikka vain kolhaiset poroa ja poro jatkaa matkaa.

Poroja on taas alkanut enenevissä määrin näkymään tienlaidoilla.
Poroja on taas alkanut enenevissä määrin näkymään tienlaidoilla.

Porokolarien määrä vaihtelee vuosittain

Porokolareiden määrä on vaihdellut vuosittain 3500 auton alle jääneestä porosta aina reiluun 4500 poroon. Niihin vaikuttavat ennen kaikkea luonnonolosuhteet ja erityisesti loka-, marras- ja joulukuun sääolot. Säät ja muut luonnonolot, kuten valon määrä ja tienpinnan liukkaus, vaikuttavat myös ihmisten kykyyn havainnoida ympäristöään ja hallita kulkupelejään. Näistä syistä Porokellon tai minkään muunkaan porokolareita vähentävän keinon vaikuttavuutta on haastavaa tarkastella pelkästään vuositasolla. Todellinen merkitys nähdään useamman vuoden tarkastelujaksolla. Porokellolla uskotaan vahvasti olevan porokolareita vähentävä vaikutus.

Porokellohälytysten laajentaminen kaikille tien päällä liikkujille lisää varoittajien (ja varoitusten) määrää, mikä on ehdoton edellytys porokolareiden vähentämiseksi. Olkaa valppaana tien päällä. Käyttäkää Porokelloa ja tehkää varoituksia tiellä näkemistänne poroista muille autoilijoille. Joku todennäköisesti välttää porokolarin juuri sinun tekemän hälytyksen vuoksi! Muista Porokellon lisäksi myös väläyttää valoja vastaantuleville, jotta hekin tietävät edessä olevan jotain.


Anna-Leena Jänkälä Paliskuntain yhdistys
Anna-Leena Jänkälä 


Porotalousneuvoja

Paliskuntain yhdistys

 
Eliisa Lintula