MITÄ UUTTA?

 

Kuluvan kevään aikana olen kiertänyt kaikki Lapin kunnat, tutustunut niiden tilanteeseen haasteisiin ja strategioihin. Yksi mieleenpainuvimmista strategioista löytyy Ranualta, jossa kunnan tahtotila on tiivistetty kahteen sanaan: Mitä uutta?

Äkkiseltään tuo ei tietenkään avaudu. Slogan tulee kuitenkin elävästä elämästä, eräältä paikalliselta pelle pelottomalta, joka oli pohjattoman utelias ja kova keksimään. Hän oli loputtoman kiinnostunut kaikesta uudesta. Niinpä kyläilemään tullessaan hän ei suinkaan huikannut talonväelle terve tai hei – hän avasi oven ja kysäisi: Mitä uutta!

Noihin sanoihin tiivistyy meidän ihmisten syvin olemus – uuden luominen, luovuus, yhteistyö. Tänä päivänä aluekehittämisessä puhutaan innovaatioista. Innovaatiolla tarkoitetaan jotain uutta tai olennaisesti parannettua hyödyllistä tuotetta, palvelua tai keksintöä. Innovaatiot voivat olla paitsi taloudellisesti niin myös sosiaalisesti hyödynnettäviä asioita. Olennaista on, että innovaatio tuo johonkin elämän alueeseen tai maailmaan ylipäätään uutuusarvoa.

POROKELLO ON AITO INNOVAATIO

Aluekehityksessä pyrimme mahdollistamaan uusien innovaatioiden syntyä. Innovaatioiden syntyä edeltää pitkä ketju, jonka alkupäässä on syvällistä tietoa, laaja-alaista osaamista ja kykyä yhdistellä niitä mullistavalla tavalla. Organisaatioiden rajapinnoilla innovaatioita syntyy luontevasti, kun erilaiset ja eri tavoin suuntautuneet ihmiset haastavat toisensa. Siksi verkosto on yksi parhaista tavoista organisoida innovatiivista toimintaa.

Innovaatioprosessilla tarkoitetaan yleensä ketjua ideasta keksinnön kautta innovaatioksi. Pelkkä idea tai keksintö ei siis ole innovaatio. Vasta kun idea on muutettu käytännön elämässä toimivaksi ratkaisuksi, tuotteeksi tai palveluksi, voimme puhua innovaatiosta.

Porokello on aito innovaatio – monilla tavoin malliesimerkki. Se on vastaus konkreettiseen ongelmaan. Idea, jota on prosessoitu eri toimijoiden kanssa. Haettu uusia näkökulmia, testattu ja koko ajan parannettu. Siinä myös julkinen ja yksityinen toimija ovat aidolla verkostokumppanuudella tehneet töitä yhteisen päämäärän eteen. Ja sen voima on yhteistyössä, verkostoissa ja toimijoissa, joilla on yhteinen intressi.

Innovaatiot ovat siitä hassuja, että ne eivät koskaan tule valmiiksi. Innovaatio voi johtaa uuteen, kehittyä, laajentua ja muuttaa muotoaan. Näin on myös Porokellon laita. Jo nyt se on osoittanut olevan toimiva ratkaisu porokolareiden estämiseen ja vähentämiseen. Näen sen kuitenkin vielä kaikkea muuta kuin idean kehittymisen päätepisteenä.

Palataan siis alkuun, ranualaiseen viisauteen Porokellon osalta: Mitä uutta? Mahdollisuuksia on miljoonia, vain mielikuvitus voi olla rajana. Peurakello etelän ruuhkaisille teille? Uusien ajoneuvojen tietokoneeseen suoraan integroitu sovellus? Moottoripyöräkypärien visiireihin integroitu varoitusversio?

Kuka tietää – uutta odotellessä pidetään Porokello päällä ja ajetaan turvallisesti!

MikaRiipiMika Riipi

Maakuntajohtaja

Lapin Liitto