LAPSUUDENKAVERUKSET ARPELASTA LIIKENNETURVALLISUUDEN ASIALLA

 


Poronhoitoalueella toimiva Porokello toimii kolmasosassa Suomea. Se on palkittu jo varhaisessa vaiheessa merkittävillä turvallisuuspalkinnoilla Poliisin ja SKAL:n toimesta ja se on osoittanut nopeasti positiiviset vaikutukset porokolarien määrän laskussa.

Porokellon starttaamisesta alkaen Porokello on huomioitu myös kansainvälisesti. Tulevaisuus näyttää saammeko porovaroituksia pohjoisimmassa Suomessa myös rajojen yli. Yhteistyö muiden pohjoismaiden kanssa on jatkoa ajatellen erityisen tärkeä. Ja siinähän me lappilaiset ollaan aina oltu hyviä!

Ensimmäisen parin vuoden ajan vain ammattiliikenteen harjoittajat toimivat varoittajina. Järjestelmä todettiin toimivaksi. Ammattiautoilijat ovat toimineet tiennäyttäjinä Porokellon matkalla ensi metreiltä alkaen ja heillä on tärkeä osa myös Porokellon tulevaisuudessa.

Ammattiliikenne liikenneturvallisuuden ytimessä

Ammattiautoilijat ajavat työssään järettömän määrän kilometrejä. Pelkästään Pohjaset Oy:llä kilometrejä karttuu vuodessa 4,5 miljoonaa kilometriä. Tämä on siis yhden yrityksen kilometrimäärä. Se on kuusi kertaa kuuhun ja takaisin. Kun tällainen määrä kilometrejä tulee plakkariin, on turvallisuus äärimmäisen tärkeä asia. Myös aikataulutus näyttelee aivan erilaista roolia, kuin sunnuntain mummola vierailulla.

Tänä päivänä ajetaan huomattavasti isommilla ja raskaammilla yhdistelmillä. Mitat ja massat ovat kasvaneet. Tämä vaatii entistä enemmän tarkkaavaisuutta kuljettajalta. On otettava vieläkin paremmin ympäristö huomioon. Ajoaikalaki säätelee tarkkaan kuljetustoimintaa. Turhat ylimääräiset pysähdykset, kuten porokolarit vaikuttavat ajojärjestelyyn valtavasti.

Lähtökohtana ammattiautoilijoilla on, että liikenteessä pystytään olemaan turvallisesti. Vuosien myötä tekniikka on kehittynyt ja joiltain osin automatisoitunut. Esimerkkinä kehityksestä on Porokello. Sen avulla pystymme varoittamaan kollegoita ja muita tiellä liikkujia porokolarivaarasta.

Porokello pitää kilistä jatkossakin

Porokello on näyttänyt jo lyhyen ajan sisällä, että se vähentää porokolarien määrää. Vuoden alusta Pohjolan Vakuutus hyppäsi mukaan Porokello tiimiin. Markkinajohtajana ammattiliikenteen osalta toivomme, että asiakkaamme ovat ottaneet Porokellon omakseen.

Muistetaan, että tavoite Porokellossa on edelleen porokolarien puolittaminen vuoden 2020 loppuun mennessä. Se vaatii lisää panostusta varoittajien aktiivisuuteen. Taloudelliset resurssit ovat aina rajalliset. Pohjolan Vakuutus on osaltaan sitoutunut pitkäjänteiseen työhön, mutta samalla kuulutamme ja jopa edellytämme, että tämän hyvän asian puolesta saamme lisäpanostusta Porokellon tulevaisuuden turvaamiseen.

Kun ymmärtää kokonaisuuden liikenneturvallisuuden sekä porotalouden näkökulmasta ymmärtää sen voiman, jolla Porokello tiimi työtään tekee.

Menkäähän katsomaan RoPS-KPV Yöttömän Yön Veikkausliiga ottelua 29.6. Rovaniemelle. Porokello ja Pohjola Vakuutus ovat siellä molemmat mukana.

AriRantamaa


Ari Rantamaa
Riskipäällikkö

OP vahinkovakuutus


PohjanenRaimo-300x300.jpg

Raimo Pohjanen

Puheenjohtaja, SKAL Pohjois-Suomi

Myyntijohtaja, Pohjaset oy