Kiitos kuluneesta vuodesta!

Porokello otettiin käyttäjien puolelta loistavasti vastaan. Porokello-sovellusta on ladattu yli 60 000 kertaa. Porokello on saanut Poliisin liikenneturvallisuuspalkinnon ja Suomen kuorma-autoliiton kuljetuskuutio-palkinnon. Porokelloa on esitelty niin kansainvälisissä kuin kotimaisissakin konferensseissa.

Porokello alkoi kokeilulla valtateillä 4 ja 20. Kokeilussa mukana olleet ammattikuljettajat pitivät sovelluksesta niin paljon, että kokeilulle oli suorastaan pakko saada jatkoa. Jatkorahoitus varmistuikin ja sitten aloitettiin varoittajien värvääminen joka puolelle poronhoitoaluetta. 2016 syksyllä varoittajat olivat remmissä ja syksyllä 2017 julkaistiin jokamiehen ja –naisen ilmainen Porokello-appi. Latausmäärät yllättivät meidät tekijät ja kehitystyötä jatkettiin.

Hankkeessa havaitsimme, että varoitusten määrä ei ole riittävä käyttäjien tarpeen edellyttämälle varoitusten reaaliaikaisuudelle ja siten järjestelmän tehokkuudelle. Siksi olemme lisäämässä varoittajien määrää, jotta varoituksen kestoa voidaan lyhentää ja varoitukset olisivat entistä enemmän oikeassa. Tämä kuitenkin edellyttää varoittajilta sitoutumista varoitusten tekemiseen ja porokolarien vähentäminen myös sitoutumista Porokellon käyttämiseen varoitusten saamiseksi ja porokolareiden välttämiseksi.

Nyt näyttää, että kuluvasta vuodesta tulee aikoihin vähäisin porokolarivuosi, jopa satoja porokolareita vähemmän kuin viimeisimmän 10 vuoden aikana vähäisimpänä minimikolarivuotena. Tästä saamme kiittää kaikkia Porokellon kehittäjiä, varoittajia ja Porokellon käyttäjiä.

Jatkossa Porokelloon tulee uusia toimijoita ja toivottavasti Porokello saa edelleen lisää tunnettavuutta ja käyttäjiä. Yksityisen rahoituksen odotetaan nostavan Porokellon uudelle tasolle. Toivomme, että jatkossa entistä enemmän myös poronhoitoalueen ulkopuolelta saapuvat tulijat käyttävät Porokelloa.

Porokello on halpa ja helppo käyttää, mutta voi säästää mittavilta vahingoilta. Porokello kilkattamaan.

Ylijohtaja Jaakko Ylinampa

Lapin ELY-keskus

Eliisa Lintula