Kesä porojen kanssa

Henna.jpgNykyisten varoittajien kontaktointia, uusien varoittajien kontaktointia, nettisivujen uudistamista, monenlaista viestintää eri toimijoiden kanssa, ohjausryhmätyöskentelyä, sovelluksen kehittämistä ja poroaiheisiin kysymyksiin vastaamista, mm. sellaista on Porokellon projektipäällikön työ. Mukavan monipuolista ja mielenkiintoista, hyvän keksinnön ympärillä.

Kun sinä kirmailet kesälaitumella, minä ajelen pitkin poronhoitoaluetta ja tapaan uusia ja vanhoja porovaroittajia. Helteisenä kesäpäivänä saatan istua tietokoneen ääressä ja miettiä Porokellon viestintätoimenpiteitä yhdessä työparini kanssa, jotta saamme mahdollisimman monelle tietoa siitä, että porokolaririski kasvaa merkittävästi juhannuksen jälkeen, kun sääsket ajavat porot usein teiden varsille. Samalla tuumailen, että onneksi itse saan olla sääskiä paossa sisätiloissa. 

Kun mietimme Ahti Lahtelan, Porokellon keksijän ja muun porukan kanssa, miten voisimme kehittää Porokello -sovellusta, mietin samalla, että eipä tainnut Ahti aikoinaan arvata minkälaisen ilmiön hän saa aikaan. Porokellolle kun on myönnetty poliisin liikenneturvallisuuspalkinto ja SKAL:n Kuljetuskuutio. Viimeisimpänä Ahdille myönnettiin henkilökohtainen ansiomerkki tunnustuksena ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä porotalouden hyväksi. Hyvästä työstä kertoo myös se, että Porokello -sovellusta on ladattu tähän mennessä lähes 50 000 kertaa.

No en toki minäkään tiennyt kuinka monipuolista työ Porokellon parissa on, ottaessani työn vastaan puoli vuotta sitten. Vaikka olen kotoisin Enontekiön käsivarresta, en ole poromiesperheestä enkä omista poroja. Ensimmäisen oikean kosketuksen sain poroihin tämän vuoden huhtikuussa, kun pääsin ruokkimaan poroja Porokello valokuvaksen yhteydessä. Aluksi kyllä jännitti ihan hulluna, mutta päivän päätteeksi sain jo taluttaa yksin kellokasta poromiehen rohkaisemana. Tiesithän muuten, että myös naiset ovat poromiehiä. Ja erään juhlaporoparlamentin puhujan mukaan vieläpä korvaamattomia sellaisia. 

Arvostan suuresti poromiesten työtä ja ihailen sitä, miten he siirtävät poronhoitoon liittyvää osaamista ja tietoutta sukupolvelta toiselle näinkin teknologisena aikana, jolloin tuntuu, että kaikki perinteet katoavat. Oli mukavaa kuulla, kuinka minullekin tuttu perhe, kertoi Paliskuntain yhdistyksen 70-vuotisjuhlaparlamentissa kolmen sukupolven edustamana, miten poronhoitoon osallistuu koko perhe ja kuinka tärkeää olisi jakaa myös kouluissa tietoutta poronhoitoon liittyen. 

Mielestäni olemme hyvän asian äärellä. Porokello on yhteinen, meidän kaikkien liikenneturvallisuutta edistävä asia, jossa sinäkin voit olla mukana lataamalla Porokello -sovelluksen. Käyhän myös kertomassa sinun omista mukavista kokemuksistasi Porokellon Facebookin kesäkisassa. Ja tokihan sitä minäkin meinaan kesälaitumilla piipahtaa hetken aikaa, joten oikein mukavaa kesää kaikille ja turvallisia kilometrejä Porokellon kanssa!

Kesäterveisin Henna Nurminen, Porokellon projektipäällikkö

Seuraa meitä

Jaa tietoa Porokellosta. Autat vähentämään porokolareita.