Terveiset Porokellon varottajalta

 

Son taas varsinainen sesonki alkamassa Porokellon osalta. Ei muuta ko sovellus auki ja puhelin paikalhen ko lähtee tien päälle. Joo, mie myönnän, että nämä alkuvuojen kuukauet porokello on ollu unholassa mullaki tuola tien päällä liikkuessa. Mutta eipä sielä niitä poroja ole näkynykhän. Muuten mie olen kyllä yrittäny olla ”aktiivikäyttäjä”. Ja onneksi nämä puuhaihmiset on kans eri foorumeilla alkanu herättelemhän meitä.

Porokellosta mie kuulin ensimmäisen kerran vuonna 2015 ko aloin tekemhän opinnäytetyötä porokolareista Lapin Ammattikorkeakoululle Särkelän Matin pyynnöstä. Ja se tais olla aikalailla vuosi sitte ko Nurmisen Henna kävi töissä esittelemässä sovellusta ja kyseli samalla kiinnostusta alkaa varottajaksi. No mie arvelin, että somahan tuo on kokkeilla ko tuola tien päällä tullee oltua semmosen 30 tuhatta kilometriä joka vuosi ja pääsääntösesti vielä täälä poronhoitoaluh´hella.

Ja mikäpä sitä on porokelloa käyttäessä ko sovellus itteshän on sopivan yksinkertanen ja toimiva. Löytää vain sopivan paikan autosta mihin sen puhelimen tökkää matkan ajaksi, niin eihän sole ko käyttää. Varotukset tullee automaattisesti äänen kanssa ja oma varotus on tarphen tullen helppo jättää, seku tökkää näyttöä etusormella.

On siittä hyötyäki

Sitte ku on vielä huomannu, että siitä on hyötyäki. Varsinki pääväylillä (nelostie ja 79 Rovaniemeltä Kittilhän) se kyllä pimputtaa varotuksia ihan kiitettävästi ja varotusten osumatarkkuus on hyvä. Monesti on pystyny sopivasti etukäthen varautumhan nopeutta vähän hölläämällä tien laiassa evästävhin Petteri Punakuonhoin. Usiampi äkkijarrutus on säästyny ja ties vaikka muutaman poron henkiki, kiitos porokellon ja muitten varottajien aktiivisuuen.

Sen mie tosin olen hoksannu tuossa liikkuessa, että sitte ko lähtee nuilta pääväyliltä vähän syrjemmäs, niin sielä varotusten määrä kyllä laskee aika rajusti. Joskus ihan vasiten olen käyny porokello.fi sivustolla kattomassa varotustilanthen ja miettiny, että varmhan sitä vois jotenki lisätä nuitten poikkiteitten varrella asuvien ihmisten aktiivisuutta. Vaikka värvätä sinnekki varottajia oikein tarkotuksella… siinäpä sitä on teille porokellon puuhamiehille arpeetia.

Kyllä mie suosittelen kaikille täälä pohjosessa liikkuville, että ainaki kokkeiletta porokelloa. Se ku ei maksa mithän ja jos sen avulla yhenki porokolarin säästää niin onhan se jo melkonen säästö.

Turvallisia kilometrejä!


IMG_20190502_100415.jpg

Pasi Molkoselkä 

 


Porokellon varoittaja