POROKELLO-SOVELLUKSESTA USEIn KYSYTTYÄ


Millä laitteilla Porokelloa voi käyttää?

Porokello-porovaroitukset ovat saatavilla Suomessa rekisteröityihin (puhelin ja liittymä) Android tai iOS älypuhelimiin.

Porokello toimii myös uusimmissa navigaattoreissa ja autojen integroiduissa navigointijärjestelmissä, jotka käyttävät V-Traffic-palvelua. Porokello-porovaroitukset näkyvät ja kuuluvat navigaattoreissa laitevalmistajien määrittämällä tavalla.


Minkä hintainen porokello-sovellus on?

Porokello ei maksa mitään. Porokello-sovelluksen käyttö on täysin ilmaista - sekä puhelimissa että navigaattoreissa.


Varoittaako Porokello-sovellus kaikista poroista?

Ei. Porokello varoittaa korkeasta porokolaririskistä. Varoitukset perustuvat ammattiautoilijoiden ja muiden porokellovaroittajien porohavaintoihin ja sovelluksilla tekemiin ilmoituksiin.

Poronhoitoalueella autoilevan on aina syytä olla tarkkana, oli varoituksia voimassa tai ei. Pelkkään sovellukseen ei voi varauksetta luottaa.


Kuinka kauan varoitus säilyy kartalla?

Yksi porovaroitus on voimassa puoli tuntia.


Kuinka monta metriä ennen poroa varoitus kuuluu?

Porokello ei kerro poron tarkkaa sijaintia, vaan varoittaa korkeasta riskistä porokolariin.

Porovaroitus perustuu ammattiautoilijan ja muiden porokellovaroittajien näköhavaintoon ja on voimassa 750 metrin säteellä, puolen tunnin ajan.

Porot, kuten eläimet yleensä, voivat liikkua joskus nopeastikin.


Hälyttääkö sovellus jos se on päällä taustalla?

Kyllä hälyttää.


Käytän iPhonea. Täytyykö sijaintiedot sallia iPhonessa "aina" vai riittääkö "käytettäessä appia"?

Toistaiseksi ainakin on iPhone-sovelluksen asetuksissa valittava sijaintitietojen käytössä "aina"-vaihtoehto, jotta Porokello-sovellus toimii oikealla tavalla.


Toimiiko sovellus myös hirvien ja muiden eläinten kohdalla?

Varoituksia antavat varoittajat on ohjeistettu ilmoittamaan havaintonsa vain poroista.

Hirvi käyttäytyy eläimenä eri tavalla, kuin poro. Se juoksee tien yli nopeasti, kun taas poro voi olla tienvarressa tai tiellä useita tunteja tai jopa päiviä.


Saako Porokello-sovellusta sammutettua vai jääkö se päälle?

Akun säästämiseksi sovellus kannattaa sammuttaa silloin kun se ei ole käytössä. Sammuttaminen tapahtuu samoin kuin kaikkien älypuhelin-sovellusten kohdalla.


Miksi Porokello-sovellus pyytää puhelimen sijantitietoa?

Sijaintitieto tarvitaan varoitusten kohdentamiseen.


Miksi Porokello-sovellus pyytää wifi-verkkoa koskevia tietoja?

Porokello tarvitsee nettiyhteyden porovaroitustietojen päivittämiseen palvelimelta.


Miksi Porokello-sovellus pyytää kuvia ja mediatiedostoja?

Porokello käyttää puhelimen pysyvää muistia sovelluksen omien tietojen tallettamiseen ja niiden lukemiseen. Pyyntö tulee käyttöjärjestelmältä ja käyttöjärjestelmän tekijä on niputtanut pyynnön alle kaikki tiedostot - Porokellon omat tiedostot, käyttäjän kuvat, yhteystiedot ja mediatiedostot. Porokello käyttää ainoastaan itse tallentamiaan tiedostoja, ei käyttäjän kuvia, yhtesystietoja tai mediatiedostoja. Pyynnön sanamuotoon Porokello-sovelluksen tekijä ei valitettavasti pysty vaikuttamaan.


Miksi Porokello-sovellus pyytää antaa sovelluksen määrittää puhelinnumeron ja laitteen tunnuksen, puhelun tilan sekä soitetun numeron tietoja?

Porokello käyttää joitakin puhelimeen liittyviä käyttöjärjestelmän palveluja, mutta ei soita puheluita eikä lue puhelutietoja. Pyyntö tulee käyttöjärjestelmältä ja käyttöjärjestelmän tekijä on niputtanut pyynnön alle kaikki mahdolliset puhelimeen liittyvät tiedot. Pyynnön sanamuotoon Porokello-sovelluksen tekijä ei valitettavasti pysty vaikuttamaan.


Miksi en voi antaa varoituksia sovelluksella?

Porokello-palvelussa varoituksen tuottajaksi on valittu ammattiautoilijat ja eri ammattiryhmät, jotka liikkuvat työnsä puolesta paljon. Ammattiautoilijat ovat saaneet käyttöönsä älypuhelimen, siihen tarkoitetun pidikkeen ja laturin sekä opastuksen varoitusten tuottamiseen. Myös muut varoittajat on ohjeistettu. Näin varoitusten tuottamisesta on haluttu tehdä mahdollisimman turvallista ja laadukasta.


Tunnistaako Porokello V-Trafficissa annettuja “eläimiä tiellä” -varoituksia?

Ei. Porokellosta välittyy tieto porohavainnoista V-Traffic palveluun, mutta ei toisinpäin.


Säilyykö Porovaroitusten näkyvyys V-trafficin kautta esim. navigaattoreissa myös tulevaisuudessa?

Kyllä säilyy.